החלקה על רצפות היא אחת מסוגי התאונות השכיח ביותר, אשר גורמת לפגיעות רבות, חלקן חמורות: שברים, פגיעות גב ואף פגיעות ראש.
סכנה זו קיימת בבתים פרטיים ובמקומות ציבוריים גם יחד. משטחים רטובים או מבריקים מגבירים את הסיכון לכך, ויש להיזהר במיוחד כאשר קשישים וילדים קטנים נמצאים בקרבת מקום, משום שהם פגיעים יותר.
התקן הישראלי 2279
בשנת 2009 עודכן התקן המחייב נקיטת צעדים למניעת החלקה במקומות ציבוריים, אשר מגדיר את האמצעים הקיימים לשמירה על הבטיחות: ראשית, מניעת כיסוי הרצפה על ידי נוזלים או גורמים שעלולים לגרום לנו להחליק; שמירה על ציוד למניעת דליפת נוזלים; ניקוי תדיר של הנוזלים מהרצפות וניקוזם, וכן דאגה לתקינותם של איזורי ניקוז הנוזלים. גם העובדים מחוייבים להגיע לעבודה בציוד אשר מקטין את הסיכויים שלהם להחליק, כמו נעליים עם סוליות מתאימות.
מהן השיטות?
שיטות למניעת החלקה מתחלקות לשני סוגים: מניעה באמצעות טיפול כימי, אשר מגדיל את מקדם ההתנגדות של הרצפה, ומניעה באמצעות תוספות, כגון משטחים ייעודיים להגברת החיכוך, וכן מעקים שניתן לאחוז בהם. פעמים רבות אנו שוכחים שמוצרי הניקוי עלולים להשאיר שאריות סבון, אשר מגבירות את הסיכוי להחליק כאשר הרצפה רטובה. משום כך חשוב להשתמש בסוג המוצר המתאים לניקוי הרצפה, בדיוק בכמות הנכונה, ולוודא כי החומר נשטף לגמרי מהרצפה בסיום הניקיון. ישנם חומרי ניקוי אשר מכילים חומר למניעת החלקה.
חספוס קצה המדרגות, הדבקת פסים/אמצעים אחרים שניתן להדביק לקצה המדרגות, או טיפול כימי יפחיתו משמעותית את הסכנה שנחליק במדרגות. לכל סוג רצפה יש חומר ייעודי למניעת החלקה, וישנן שיטות שונות בהן משתמשים בעלי מקצוע: פוליש היא פעולת קרצוף אינטנסיבי של הרצפה, אשר משאיר אותה מבריקה. פוליש אקרילי מתאים לרצפת פרקט, לרצפה מאבן טבעית, לרצפת שיש, ולרצפת PVC, והשיטה מתאימה לבתים פרטיים ואף למקומות ציבוריים (כגון מפעלים ואולמי ספורט). שיטה נוספת היא מריחת סילר, חומר אשר מסייע למנוע החלקה, מגן על הרצפה מפני פגיעות, שריטות וספיגה של נוזלים, וכן מפני אובדן הצבע והצורה של הרצפות.
לסיכום
קיימים פתרונות רבים ומגוונים לשמור על בטיחותכם ולמנוע החלקה – השתמשו בידע הזה עוד היום, ותוכלו למנוע את ההתאונה הבאה.